Livrare gratuită
in Romania
La comenzi de peste
100 lei
parentNode

Dincolo de limitele noastre biologice. Secretele longevităţii

-31%
Dincolo de limitele noastre biologice. Secretele longevităţii

Dincolo de limitele noastre biologice. Secretele longevităţii

  • 14,50RON10,00RON

Pandantiv CADOU la 5 cărți comandate!
Transport gratuit la comenzi de peste 100 LEI

  • ISBN: 9786066390194
    Dimensiuni: 14x20 cm
    Disponibilitate:În stoc
    Greutate: 0.15

Dincolo de limitele noastre biologice. Secretele longevităţii

            Departe de a fi doar prezentarea şi justificarea ştiinţifică a unui proiect al biologului Miroslav Radman şi al echipei sale, cartea Dincolo de limitele noastre biologice se constituie, într-un mod deosebit de incitant, într-un stimulent pentru voinţa noastră, a oamenilor, exprimată atât la nivel oficial, de către autorităţi, instituţii şi organizaţii, cât şi la nivel individual, de a întreprinde sau facilita un demers temerar, dar posibil şi chiar probabil, ce se poate concretiza în aplicarea unor concluzii tehnico-ştiinţifice, din domeniul biologiei şi al geneticii, care să ducă la prelungirea duratei de viaţă a oamenilor.

            Ideea poate naşte, categoric, o serie de discuţii la nivel religios, etic, economic, social şi din multe alte puncte de vedere, dar autorul, anticipând acest lucru, încearcă deja să ofere unele răspunsuri la posibilele întrebări, pledând în final pentru utilitatea proiectului într-un mod cât mai obiectiv cu putinţă.

            Studiile realizate atât de autor, cât şi de alţi oameni de ştiinţă, i-au creat acestuia premisele pentru a crede, cu toată seriozitatea, că este de luat în considerare posibilitatea utilizării unor caracteristici biologice, în special genetice, ale unor organisme aparent simple şi neînsemnate, cum sunt bacteriile, rotiferele sau tardigradele, în scopul de a „transfera” aceste caracteristici şi asupra organismului uman, întrucât aceste organisme pot fi catalogate ca fiinţe extrem de rezistente sau chiar „cvasinemuritoare”. Rezistenţa lor la condiţii total potrivnice vieţii din punct de vedere uman, capacitatea lor de a se regenera complet şi după dispariţia acelor condiţii nefavorabile, de a o lua, practic, de la capăt, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, este ceea ce îl interesează pe autor pentru a descoperi modalitatea de asimilare a acestei rezistenţe şi la om. Totodată, este semnalată şi ipoteza ca în însuşi organismul uman să se regăsească posibilitatea de a se activa aceleaşi caracteristici sau unele asemănătoare cu ale organismelor rezistente.

            Cartea este presărată cu aspecte de ordin subiectiv, personal, pentru a ne face să înţelegem contextul ce a dus la preocuparea autorului pentru această temă – şi, totodată, îmbinând conceptele tehnice şi teoriile ştiinţifice cu un stil plin de umor şi uşor accesibil oricărei categorii de cititori.

            Aspectul care poate genera cele mai mari rezerve cu privire la consecinţele prelungirii vieţii omului pare a fi lipsa resurselor materiale. Dar autorul imprimă o notă de optimism în această privinţă, exprimându-şi speranţa identificării unor soluţii de către autorităţi sau de către alţi cercetători, întrucât preocupările există deja. El se limitează, totuşi, la a-şi face datoria în domeniul pe care-l reprezintă şi anume, biologia – o evidentă atitudine de bun-simţ ştiinţific. Sub acest aspect, se poate sintetiza că omul este un mare consumator de resurse naturale exterioare, dar poate fi şi generatorul unor resurse tot naturale, dar interioare, proprii fiecărui individ. Este, într-adevăr, o idee revoluţionară!       

            Recomandăm cu căldură această carte, fiind convinşi că va declanşa la nivelul intelectual şi chiar spiritual al fiecărui cititor, cel puţin un minim proces de reflecţie asupra resurselor sale individuale şi va genera un optimism rezonabil în privinţa perspectivelor omenirii în lumea în care trăim.

 

            Miroslav Radman

            Este unul dintre giganții biologiei moleculare, unul dintre cei mai importanți exploratori ai mecanismelor de reparare a ADN-ului.

            Profesor de biologie celulară la Facultatea de Medicină a Universității René Descartes, membru din 2002 al Academiei de Ştiință, posesor al marelui premiu Inserm 2003 pentru cercetări medicale, recompensat cu nenumărate premii ştiințifice, între care premiul european FEMS Andre Lwoff 2011 pentru contribuțiile excepționale în domeniul microbiologiei.

Radman ține conferințe în întreaga lume, a publicat în cele mai mari reviste internaționale şi conduce, la Split, un institut internațional de ştiințe legate de viață.

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scrie o opinie