Pășește în tihnă pe aleea dintre prunii și cireșii înfloriți,
pe lângă felinarele de piatră, spre magia sălii de ceai,
unde te așteaptă o experiență cu adevărat unică...
De la o manieră idealizată de a-l consuma până la un adevărat cult și o veritabilă artă de a trăi, cu profunde implicații spirituale, ceaiul reprezintă mai mult decât o marcă a culturii japoneze. Kakuzo Okakura, acest connoisseur privilegiat de vasta lui experiență de viață atât în Orient, cât și în Occident, te ghidează cu grație și fermitate prin istoria și sinuozitățile unei practici fermecătoare și pilduitoare pentru orice epocă: ceremonia japoneză a ceaiului.
Plină de rafinament și înțelepciune, ceremonia ceaiului propune de fapt un stil de viață, inspirat de tradițiile taoistă și Zen, și mobilizează resursele creatoare ale celor mai talentați maeștri ai ceaiului pentru a oferi o veritabilă inițiere spirituală. Această practică, devenită filosofie și artă, ni se prezintă și azi cu aceeași forță sugestivă și același farmec artistic, îndreptându-ne sufletul către contemplarea măreției și frumuseții vieții.
„Filosofia ceaiului nu este un simplu estetism în accepțiunea obișnuită a termenului, întrucât ea exprimă, alături de etică și religie, întregul nostru punct de vedere despre om și natură. Are de-a face și cu igiena – pentru că impune curățenia. Are de-a face și cu economia – pentru că manifestă confortul inerent simplității, prin comparație cu ceea ce este complex și costisitor.
Ține și de geometria morală – în măsura în care ne definește modul în care resimțim proporțiile Universului.
Ceaiul reprezintă și adevăratul spirit al democrației orientale prin faptul că își face toți votanții să fie aristocrați în gusturi.“ Kakuzo Okakura
DESPRE AUTOR
Profesor și critic de artă japonez, Kakuzo Okakura (sau Okakura Kakuzo) a pledat întreaga lui viață pentru cunoașterea și receptarea directe ale culturii și artei japoneze. De asemenea, el a militat pentru păstrarea caracterului național și evitarea occidentalizării, înființând mai multe instituții pentru studierea artei și culturii japoneze, atât în țara de origine, cât și în Occident.
Numeroasele călătorii în lume i-au permis să aibă o privire mai amplă asupra diferențelor dintre culturi și să inițieze dialoguri fertile între ele. Minunata lucrare Cartea ceaiului face și ea parte din acest demers și a devenit una dintre cele mai faimoase și citite cărți despre arta, cultura și spiritualitatea japoneze.